Homenatge al nostre fundador, Antoni Cardona i Sans

Comentarios desactivados en Homenatge al nostre fundador, Antoni Cardona i Sans
Share
Primer Carnet

A principis del mes d’agost, a les portes de les festes de Sant Llorenç, rebíem amb tristesa i consternació, la notícia de la mort del fundador i primer president de la Cooperativa San Crispín, el senyor Antoni Cardona Sans. Una figura clau al món del cooperativisme a Menorca que va portar a terme una tasca ingent a favor del moviment cooperatiu, participant amb pagesos i propietaris d’explotacions agrícoles i ramaderes de la nostra illa, a més de participar també de la fundació de la Cooperativa Insular Ganadera, Coinga on hi va exercir de gerent.

Quan des de San Crispín vam celebrar els nostre 60è aniversari l’any 2012, vaig tenir el privilegi de poder-li lliurar personalment, el carnet de soci de la nostra cooperativa que aquell any havíem dissenyat de nou, on hi constava el número 1 com a soci. Tres anys més tard, el Consell Rector que tinc l’honor de presidir va prendre la sàvia decisió de batejar l’Aula de Cuina que tenim a la Central d’Alaior amb el nom d’Antoni Cardona, com homenatge i record a la seva persona.

Segurament no li podrem estar mai prou agraïts de tot el que va fer per posar en marxa San Crispín, en uns moments de gran dificultat per Alaior. L’any en què la Cooperativa San Crispín d’Alaior va ser fundada, la situació econòmica del nostre país es trobava immergida en una època duríssima per a l’economia. Afectada de ple per la postguerra, a Alaior i al conjunt de Menorca es dibuixava una situació social, econòmica i laboral de penúria tremenda i persistent.

Els preus dels productes de primera necessitat patien increments constants i les economies familiars, singularment obreres, es ressentien de debò. Va ser a conseqüència d’aquests fets que el gremi de la pell decidí estudiar el cas del comerç a Alaior i per tal de combatre la feblesa econòmica dels assalariats que no permetia viure dignament en un entorn comercial i econòmic de pura i simple llibertat de mercat, va posar fil a l’agulla amb l’establiment d’una llavor cooperativista que els permetés cooperar i fraternitzar.

Després de diversos treballs iniciats a la primavera de l’any 1953, el 13 de juny d’aquell any es va constituir la Cooperativa San Crispin sota la presidència d’Antoni Cardona, el secretariat de Miquel Sans, la tresoreria de Ramón Guerra i les vocalies de Josep Sintes Orfila i Miquel Juanico. L’empenta de totes aquestes persones amb Antoni Cardona al capdavant, ens omple d’orgull i ens mereix tot el nostre respecte cap a la primera passa que van donar.

Avui dia, amb quatre establiments oberts al públic i competint de tu a tu amb la resta de grans superfícies però des dels valors i la defensa aferrissada del producte local, son els fruits que al nostre fundador va saber plantar amb intel·ligència ara fa 64 anys. Al cel sia, Antoni Cardona Sans, descansi en pau.

Joan Camps
President

Los comentarios están cerrados.