Taller de planificació de menús equilibrats i saludables amb Noemí Garcia

Comentarios desactivados en Taller de planificació de menús equilibrats i saludables amb Noemí Garcia
Share
taller_noemi_gomila

Tot allò que mengem al llarg del dia podem classificar-ho per grups d’aliments: verdures i hortalisses, fruita, cereals (pasta, arròs, pa, quinoa, fajol, etc.), làctics (llet, iogurts, formatge i postres làctics), llegums (ciurons, llenties, mongeta blanca, fesols, etc.), aliments d’origen animal (carn, peix i ous) i greixos (olis, fruits secs i brioxeria).

Els aliments també es poden classificar segons els nutrients que ens aporten, que són: carbohidrats (com els cereals, les patates i moniatos, les llegums, les fruites i els sucres); proteïnes (carn, peix, ou, llegums, làctics i fruits secs); greixos (olis, fruits secs, advocat); i minerals i vitamines (que els trobem a tots els aliments, especialment a les fruites i verdures). Cadascun d’aquests nutrients té la seva funció dintre del cos: els carbohidrats donen energia ràpida, les proteïnes proporcionen l’estructura del cos (com la musculatura i els ossos), els greixos són una reserva d’energia, i les vitamines i minerals regulen el correcte funcionament del cos.

Per tant: en quina proporció d’aquests aliments hauríem d’omplir els nostres plats de menjar, per contribuir a seguir una dieta saludable i garantir que aportem les quantitats de nutrients que realment necessitem?

plat_nutricio_san_crispin

Una estratègia per estructurar correctament els aliments al llarg del dia és tenir present el “plat saludable”, que consisteix en omplir-lo, al llarg del dia, de la següent manera: la meitat del plat, amb verdures i fruita; un quart, amb aliments (millor si són integrals) que ens aporten carbohidrats (és a dir: cereals, pa, patata, moniato o llegums); i l’altre quart del plat, amb aliments proteics: carn, peix, ou o llegums (també entraria en aquest grup el tofu, el tempeh i el seitan, o les hamburgueses vegetals). Fixeu-vos que les llegums apareixen tant en la part dels carbohidrats com en la part de les proteïnes; per tant, també podrien omplir la meitat del plat.

La nostra nutricionista us pot ajudar a elaborar menús saludables. Plantegeu-li els vostres dubtes; podeu escriure-la a noemi@quanimanutricio.com

Los comentarios están cerrados.