El segon cervell: el nostre estomac

Comentarios desactivados en El segon cervell: el nostre estomac
Share
Fotolia_salut-mental-còpia-reduida-1024x1024-600x400

Només un 10% de totes les cèl·lules del nostre cos són humanes. El 90% restant són bactèries “bones” que conviuen amb nosaltres diàriament. A tota aquesta població de microorganismes li diem “microbiota” i la major part d’ella viu a l’aparell intestinal. A canvi d’habitatge i bon aliment, farà milers de funcions que nosaltres necessitem per viure i per tenir salut.

Aquestes bactèries ens protegeixen contra les infeccions i els tòxics que arriben al nostre cos mitjançant els aliments. S’encarreguen de digerir la lactosa i part de la fibra dels aliments. Fabriquen substàncies antiinflamatòries, que afavoreixen el benestar intestinal, i d’altres que des de la panxa viatgen fins el cervell, per regular el nostre estat d’ànim. És per això que davant diverses situacions emocionals (tristesa, nerviosisme, estrès), tenim més o menys gana, els aliments no sempre ens cauen bé i tenim pitjors digestions.

S’ha vist que en moltes malalties, aquesta microbiota intestinal està alterada; i quan aconseguim restablir-la, aquestes patologies milloren. Estem parlant de la malaltia de Crohn o l’Intestí irritable, de l’asma i les al·lèrgies, l’esquizofrènia, l’autisme, la diabetis, l’obesitat, l’osteoporosis…

Convé, per tant, alimentar bé aquestes bactèries. Com? No són amigues dels sucres ni dels aliments processats ni dels precuinats; tampoc accepten un excés de proteïnes. Prefereixen els cereals, especialment si són integrals, i sobre tot, les verdures i les fruites.

Aliments com la poma cuita, la pastanaga, la ceba, el porro i les carxofes són excel·lents per alimentar correctament la microbiota intestinal. També la patata i el monyato, cuits i refredats a la nevera. La civada integral, el lli i la chía; la xocolata negra, els fruits vermells, les espècies i la mel. Ens ho posen prou fàcil!

Los comentarios están cerrados.